2017 GEORGIE

4 T/M 22 SEPTEMBER

4 september
In de middag vanaf Schiphol vertrokken. Via een kleine tussenstop in Kiev, tegen middennacht aangekomen in Tbilisi, alwaar Willem ons met een oude, rammelende, grote bus ons naar het appartement in de stad bracht. Omgeving zag er donker en duister uit, maar de kamer was perfect en na enkele eerste Georgische pilsjes heerlijk gaan slapen.

Dag 1:
Uitgeslapen na de late ”arrival” vanaf het vliegveld. Eerst een goede ontbijtje gescoord. Centrum bleek dus vlakbij te zijn! Hierna een kleine bustour gemaakt en een flinke wandeling door de stad. ’s-Avonds afgesproken in een Georgisch restaurant, alwaar we ook de rest van de groep Viv en Phil uit Nieuw-Zeeland ontmoeten. Hierna nog even afgezakt in Willems stamkroeg “Kantora”.

Dag 2:
Wederom uitgeslapen en met de taxi naar de buitenwijk van Tbilisi, alwaar de garage van Mototravel Georgië zich bevond. Hier ieder zijn motor uitgezocht en de bagage opgeladen. Even buiten de stad had Phil en lekke radiator, zodat we effe geduld moesten nemen om voor hem een vervangende motor te regelen. Hierna de weg vervolgd richting het Oosten, naar de wijstreek Kakheti. Onderweg een kleine lunch en bezoek aan een wijn destilleerderij. Daarna naar Siguidi, alwaar we met meerdere backpackers een huiselijk diner kregen voorgeschoteld.

Dag 3:
Na een ontbijtje in de woonkamer van de buren, vertrokken via de zuid-oostkant van Georgie, naar de oude stad Mtskheta, alwaar we de lunch namen. Hierna via een mooie route naar Gori, alwaar we een bezoek brachten aan het Stalin Museum. Met een kleine regenbui vertrokken naar Borjomi. Hier ingecheckt en ’s-Avonds met de taxi naar het centrum voor ons diner. Ook nog effe gewandeld naar de Heilige Mineraalbron, maar het water deed ons snel verlangen naar een stevige pint in de B&B, alvorens te gaan slapen.

Dag 4:
Op het gemak een ontbijtje tot ons genomen om rond de klok van 11 uur te vertrekken naar het zuid westen van Georgië. Dit door de drukke stad Kutaisi, langs het vliegveld en ondanks de hitte ergens aan de kant van de weg onze lunch genuttigd. Hierna bij boertje, wat een kennis van Willem was, koffie gedronken en na wat zoeken in The Middle Of Nowhere onze B&B gevonden. Dit even voorbij de plaats Orzugeti. De eigenaresse was zeer vriendelijk en schotelde ons een heerlijke traditioneel gerecht voor,. Na de nodige tjsatja’s heerlijk gaan slapen.

Dag 5:
Roland wat ziekjes wakker geworden en dus zodanig geregeld dat we zonder hem richting kust zouden rijden om hem de volgende dag weer op te pikken. De route naar Batumi was nu eenmaal niet zover, maar wel mooi langs de westkust. Aan het strand de lunch genuttigd om daarna door de stad nog even doorgereden naar Ketja. Hier door een mooi kloof en prachtige natuur gereden. Terug naar Butami, alwaar we bij de locals in een flat mochten overnachten. Daarna uit eten en de stad verkend. Leuk pleintje met live muziek en hier tot sluitingstijd blijven hangen om daarna het bedje bij de “oude meute” in de flat op te zoeken.

DAG 6 :
Na het ontbijt was het wachten op Willem, die zich verslapen had. Hierna de Alphabet Tower bezocht , Ook gisteravond al gedaan, maar nu bij daglicht toch anders. Daarna teruggereden naar Roland, die gelukkig opgeknapt was. Vervolgens met zijn allen naar Zugdidi gereden naar onze B&B, alwaar we door jonge poesjes werden verwelkomd. Hier een mooi restaurantje opgezocht en daar wat blijven hangen tot slaaptijd.

Dag 7:
Na het ontbijt in Zugdidi naar het bergachtig landschap in het Noorden gereden. Zelf wat problemen met de olie temperatuur. Water bijgevuld en verder. In Mestia gelunched. Daarna beetje offroad naar de B&B in Svaneti, alwaar heel het dorp uitliep om ons te zien. Het zag er allemaal niet al te fris uit, maar toch met deze locals gegeten en gedroken tjatja !

Dag 8:
Rustdag in Svaneti. Met Roland even de omgeving te voet verkend. Daarna de motoren gepakt en off road naar MESTIA GEREDEN. Heerlijk gelunched en stadje bekeken. Terug in de B&B wat pilsjes tot ons genomen, gedineerd en nog wat doorgezakt om toch op tijd het bedje in te duiken.

Dag 9:
In de vroege morgen vertrokken naar het stuwmeer van Engoeri, alwaar we even hebben rondgekeken, daar dit in de toekomst zeker een toeristische trekpleister gaat worden. Hierna richting Martvilli, alwaar een klein riviertje zich door eeuwenoude grotten slingert. Niet ver van hier naar onze B&B, alwaar we onder het genot van een pilsje naar de voetbal op de GSM konden kijken , alvorens te gaan slapen.

Dag 10;
Na het ontbijt afscheid genomen van Viv en Phil, die een kortere reis hadden geboekt. Met zijn 3’tje verder om onderweg nog even door de grotten te wandelen om daarna op een mooie locatie te lunchen. Via Racha naar Tsagiri via een prachtige route. In hert B&B vertrok net een groep andere motorrijders, waarna we na verfrissing heerlijk zijn gaan eten en daarna met wat pintjes op, goed in slaap vielen.

Dag 11:
Rustig vertrokken via mooie slingerweggetjes en ietwat offroad. Een typische wijnkelder bezocht om vervolgens te gaan lunchen. Hierna bij mooi meer wat gezwommemn om van hieruit door te rijden naar Oni. Hier de vuile was afgegeven en met een gezellige grote groep backpackers soort van BBQ genomen, met zang en muziek . Op de achtergrond kwam de tjatja uit de eenvoudige destilatiekolom gestroomd. En die moest op!!

Dag 12:
Dagje in Oni gebleven om tot rust te komen. Met Marjette en Russische gaste, samen met chauffeur Nika middels de Jeep de omgeving verkend. Gelunched bij een meertje om daarna vast te komen zitten met de 4-wheel drive? Laat terug maar heerlijk gedoucht en met schonen kleren nog wat kunnen eten en drinken.

Dag 13:
Op het gemak vertrokken richting een echte beetje Russische enclave: Chiatura. Hier zijn ze de Engelse taal totaal onmachtig, zelfs de politie niet ! Hierdoor bij terugkomst van de lunch een stevige prent voor verkeerd parkeren ! om en nabij de  € 7.50. Verder in deze oude stad alles vervallen en de kabelbaan was niet bepaald uitnodigend om naar de top van de stad te nemen. Hierna richting Kutaisi gereden om ons heerlijk op te frissen en in de stad wat te gaan eten.

Dag 14:
Uitgeslapen en ontbijt genomen in het centrum. Teve3ns even naar het politieburo om de boete te betalen, om zo met goed gevoel het land te kunnen verlaten. Hierna richting Gori, maar bij het verlaten van de stad brak Roland zijn koppeling en geen reserve bij. Ook wegenwacht kenden ze hier niet dus Roland op Willem’s zijn motor verder, na bagage overladen en Hij hulp gaan halen. Gaf ons de route dus, Wij met zijn 2’tje verder met nog een bezoekje aan Uplistsikhke, de grottenstad. Daarna naar de oude stad Mtshketa om het hotel te vinden. Hier, Wij met zijn 2 tjes ingecheckt en in het stadje wat gaan eten / drinken. Willem, met de motor van Roland was nog niet waargenomen.

Dag 15:
In het oude stadje in de morgen wat rondgelopen totdat Willem terug was met de gereviseerde motor. Op weg naar het Noorden bleek echter de kettingspanner van Roland zijn motor niet vastgezet te zijn dus even klein probleempje, maar snel opgelost, Van hieruit naar de prachtige hoge bergen van de Kaukasus. Aan de grens met Rusland (Ossetie), in Kazbegi een B&b gevonden voor de overnachting.

Dag 16:
In de ochtend moesten we elders gaan ontbijten, daar deze B&B niet voorzien was. Daarna grotendeels over dezelfde weg door de bergen naar het zuiden gereden. Op tijd terug in Tbilisi, maar eerst de motoren teruggebracht naar de garage van Motortravel Georgië. Met de taxi naar ons appartement in de stad om daarna wat te gaan eten en nog even naar de stamkroeg van Willem.

Dag 17:
Ontbijtje genomen om daar de stad Tbilisi te verkennen met kabelbaan naar Mount Mtatsminda, een beetje verlept pretpark, maar met mooi uitzicht op de stad. Roland voelde zich niet zo lekker , dus even om wat medicijnen en verder rustig aan gedaan.

Dag 18:
Laatste dag, dus nog even wat rondgewandeld, sauna bezocht en wat versnaperingen tot ons genomen. Aan het eind van de middag met Willem naar het vliegveld voor de terugreis naar Amsterdam, alwaar we rond 10 uur in de avond aankwamen op vrijdag 22 september 2017