2017 SCHOTLAND

dag1: Zondag 21 mei 2017 in de middag naar Barendrecht gereden om motormaatje Roland Delissen op te pikken. Op het gemak naar IJmuiden gereden met ong. 100 km op de teller, om daar in te schepen. De afvaart was om 17.30 uur, dus alle tijd om de motoren vast te gespen. Spanbanden waren aanwezig, maar je moet het zelf doen ( eigen risico!). Geen probleem en alle motorrijders helpen elkaar. Hierna de kleinste hut van het schip gevonden en de bagage nog net onder het stapelbedje kunnen vrommelen. Dus maar snel naar het restaurant om de nodige biertjes tot ons te nemen en heerlijk gegeten. Hierna volop entertainment in de grote zaal. Niet echt onze genre maar ach met paar pilsjes erbij vol te houden tot slaaptijd.


dag2: Maandag 22 mei op tijd wakker , dus alle tijd om nog een ontbijtje aan boord te scoren. Met een uurtje terug in de tijd konden we uitschepen en door de douane. Na tal van rotondes linksom te nemen en wat verkeerd rijden dwars door Newcastle moeten rijden om eindelijk de meer landelijke route te kunnen vervolgen. Na een paar uurtjes door kris-kras Noord-Engeland in Schotland beland. De brem stond in volle bloei en we zagen direct de vele glooiende weilanden afgescheiden door de stenen muurtjes. En natuurlijk de vele schapen. Via het bekende Jetburg Abbey en tal van golfbanen in Peebles aangekomen met in totaal zo’n 250 km op de teller.

Tontine hotel te Peebles (SCO)

dag3: Dinsdag 23 mei Vandaag stond er een redelijke lange rit op het programma. Na Peebles binnendoor naar de provinciale weg naar Edinburg. Vanaf de rondweg van deze stad de snelweg moeten nemen, daar er geen andere keus was en we toch wat konden opschieten. Hierna de snelweg verlaten om even een stop te maken bij het Falkirk Wheel, een imposante botenlift! Hierna de route vervolgd door de Corran Valley. Slecht wegdek maar omgeving is prachtig. Het werd immers steedsa heuvelachtiger en na Aberfoyle de Trossachs trail en de Duke’s Pass genomen. Via Loch Lomond en de mooie oevers Loch Fyne en daarna Inveraray ingereden; een klein gezellig dorpje met witte huisjes aan het prachtige meer. (Vandaag 300 km)

Dag 4: woensdag 24 mei, Vandaag zonder bagage een prachtige route rondom Inveraray.Eerst een mooie bochtige route rondom Loch Fyne. Hierna richting Crinan. Dit mooie kanaal met de vele sluisjes is een genot om te zien met de vle vissersbootjes in Crinan zelf. Hierna door de wat drooggevallen meren naar Oban, wat zeker vanaf de haven indrukwekkend eruit zoiet. Hier ook heerlijk gelunched. Van hieruit via een mooie single track road over de grotere heuvels naar Stalker CDastle, ook wel bekend van Monty Python;s Holy Grail. Daarna naar Fort William en de Glencoe Mountains. Geen stoeltjeslift genomen , maar wat gedronken bij de vertrek/aankomsthal. Vanaf hier richting hotel om een heerlijk pilsje en diner tot ons te nemen. Toch weer zo’n 275 km erop zitten.

dag 5: Donderdag 25 mei. Vandaag Inveraray verlaten via de weg waar we gisteren via terugkwamen. Dus omgekeerd, maar enkel vandaag een beter zicht door het heldere weer. In het Glencoe Visitors center was het behoorlijk druk , maar in het zonnetje een mooi plekje gevonden voor een kleine lunch. Via Fort William naar het Commando Memorial om daarna langs de Ben Nevis (hoogste berg van Schotland) en de Aonach Mor, richting eiland Skye gereden. Hier net niet de brug overgegaan, maar in Plockton het hotel gevonden. Weer ong. 275 km, dus het pilsje en avondeten smaakte weer prima!

Dag6: Al vroeg de mooie route naar Kyle op zo’n 15 km genomen, alwaar we via de Skye Bridge het eiland opreden. In het begin nog wat drukte, maar met de minuut werd het rustiger en reden we naar het Westelijke gedeelte om een bezoek te maken aan de Talisker Whisky destilleerderij. Een mooie rondleiding en beetje wrang om tegen de middag al een paar whisky’s te proeven. Normaal nooit geen alc% tijdens het rijden, maar bij Schotland bezoek mag dit niet ontbreken. Ach ja het waren maar paar proefglaasjes! Via Uig langs de westkust naar het noordelijkste puntje van Skye gereden. Prachtige omgeving en je komt haast niemand tegen op deze single track roads. Via Kilt Rock weer langs de oostkust naar Potree. Hier een kleine versnapering genomen om vervolgens weer de brug te nemen naar Plockton. Na 250 km toch weer gezellig in de plaatselijke pub.

Dag 7: Vandaag de routen naar het Noordelijkste puntje van deze reis. Voornamelijk single track roads en het mooiste: de Applecross Pass. Hoge bergen, mooie vlaktes, steile kliffen en rotsformaties; constant te mooi om door te rijden. Aansluitend mooie bochtige wegen door het nationaal Park, langs de kust. Even voor Ullapool gestopt om even de Corrieshalloch Gorge te bezoeken. Vanaf de hangbrug zie je hier het water naar beneden storten in de kloof. Iets verder was Ullapool, alwaar we 2 overnachtingen hadden. Vandaag 275 km op de teller erbij geteld.

Dag 8: Vandaag een kort ritje , maar wel na een kleine 20 km op smalle weggetjes en steile percentages met mooie bochtjes. Bergen , stranden en uitgestrekte weides. Toch altijd wel schapen te zien. In Kyleshu heerlijk gelunched aan het haventje. Hierna een mooie rit verder naar Ullapool, alwaar de biertjes zich wederom lieten smaken na een kleine 175 km.

Dag 9: Vroeg op pad en Ullapool verlaten om naar de hoofdstad van de Highlands “Inverness” te rijden. Hier in de stad een heerlijke koffie genomen in een rustig cafeetje. Na Inverness het Cairngorms National Park doorgereden. Dit is de hoogste bergketen van groot-brittanie en vormt ‘s-winters het cemntrum van de skisport. Nu daalde hier ook de temperatuur naar de 5 graden, maar bikkels als we waren , snel doorgereden. In Breamar eevn een koffiepauze. Dit mooie dorpje is het centrum van The Highland games, nu was het erg rustig en dus maar doorgereden langs de vele golfbanen richting Pitlochry. Lange rit met totaal 285 km erbij getikt.

Dag 10: Na het verlaten van Pitlochri even bij Queens View gestopt om van hier een mooi uitzicht te hebben op de Glencoe Mountains. Verder door verlaten landschap met eindelijk weer eens wat bossen. Na Kenmore een steile beklimming 25% , die slechts 500 meter duurde. Hierna de drukkere regio van Crieff en Dunfermline ingereden via het luxueuze Gleneagels golfclub met het 5 sterren resort. Bij Edinburg de snelweg op en via de rondweg naar het Zuidelijk gelegen Rosslyn Chappel, bekend van de Da Vinci Code. Hierna richting Peebles, wat weer bekend terrein was na 300 km wel mooi voor vandaag.

Dag 11: De laatste dag alweer van de Schotland reis. Toch nog even via mooie single track roads en naar Melrose Abbey, wat beetje bouwval bleek te zijn. Hierna via de A68 naar de grens met Engeland en door naar Newcastle Ferry. Hier eind van de dag de afvaart om de volgende dag weer aan te komen in de haven van IJmuiden.
op dag12: donderdag 1 juni 2017 rond 09.30 uur van de boot af en huiswaarts na een prachtige reis door het rustige motorvriendelijke SCHOTLAND met in totaal zo’n 2750 km op de teller