2021 Vogezen Tour

Maandag 4 oktober vertrokken via Heerjansdam om aldaar Roland op te pikken. Hiervandaan via Antwerpen-Brussel- Amneville de snelweg te nemen. Vanaf deze plaats de binnenweggetjes genomen naar La Petite-Pierre (F). Dit ligt net in de Noord-Vogezen en dus daar na 540 km bij Hotel Au Lion d’Or in te checken. Motor konden we achter het hotel stallen, dus veilig.

Dinsdag 5 oktober na het goede ontbijt het Hotel verlaten en op het gemak via kronkelweg naar het Zuiden gereden om daar op plaats van bestemming te komen Ribeauville. Via de prachtige streek De Elzas van 185 km van de lage naar de Hoge Vogezen. Heerlijk sturen door de bossen , alwaar de herfst zeker al merkbaar was. Bij aankomst in Hotel Au Lion, een heerlijke pils tot ons genomen en ingecheckt.

Woensdag 7 oktober: Vanuit Ribeauville de eerste rondrit Vogezen gemaakt. 220 km! In de middag een goede bui tijdens onze lunch, verder de hele dag mooi weer, maar frisjes.

Donderdag 8 oktober: De 2e rondrit door de Vogezen. De dag begon zonnig en reden we door de mooie wijstreek ( bekend van de Alsace wijnen en de Riesling). Hierna via prachtige, bosrijke stuurweggetjes richting de Gran Ballon, de hoogste berg van de Vogezen ( 1425m) Echter hier kwamen we in dichte mist terecht, waardoor het uitzicht wat minder was. Edoch bovenop heerlijke koffie met Apfelstrudel genomen. Benede werd het gelukkig wat warmer en wederom zonnig om zo de Ballon D’Alsace te nemen. Echter deze bleek afgesloten? Maar door tussenkomst van bereidwillige dorpsbewoner mochten wij er toch overheen, daar er enkel met bomen werd gesjouwd, die eenvoudig met de motor te ontwijken waren. Daarna nog heerlijk gelunched bovenop de Col bij Restaurant Schlucht, een van de ski-gebieden van de Hoge Vogezen.

Vrijdag 9 oktober: Mooie route richting het Noorden van Ribeauville van zo’n 230 km. Minder spectaculair als de voorgaande route’s maar wel mooi bochtig asfalt. Onderweg even het concentratiekamp “Le Struthof” bezocht, om vandaar door prachtige bosrijke omgeving naar kasteel Haut Koeningsbourg te rijden, wat bijna het einde van de rit was. Hier nog wat gedronken om vervolgens de afdaling te nemen naar Ribeauville.

zaterdag 10 oktober: Via het typische Landschap van de Vogezen het gebied verlaten richting Berdorf (L). Eerst ietwat binnendoor, vervolgens de snellere route om alsnog weer binnendoor naar Berdorf te rijden. In Schengen even een korte pauze om aldaar koffie en wederom een apflestrudel tot ons te nemen. Langs de Moezel werden we verrast door een ongeval waardoor we niet verder konen en dus terug naar een andere oversteek bij Ettelbruck. Hiervandaan was het even zoeken, daar we van onze route waren afgeweken. Toch bijtijds na 325 km Hotel Perekop gevonden, om een lekker pilsje tot ons te nemen. ‘s-Avonds een heerlijk buffet en op tijd het bed ingedoken.

Zondag 11 oktober: Na het uitchecken met de terugreis aangevangen. De route, die we hadden gepland binnen door Luxemburg, was veelal omgeleid ivm nog afsluitingen vanwegen de wateroverlast van afgelopen zomer. Vanaf Bastogne de snellere weg via Namen-Brussel – Antwerpen huis genomen. (415 km) Hierna met totaal zo’n 2200 km op de motor, moe en voldaan neergestreken.