2019 MAROKKO

17 T/M 27 SEPTEMBER 2020

DAG 1: 17 september  Marrakesh – Ouzoud 200 km
Na de vliegreis, die ’s-ochtends vroeg om 06.10 vertrok vanuit Amsterdam, rond 09.30 uur in Marrakesh geland en daar welkom geheten door Irma En Ahmed van Maroc Motorbike Tours. Hierna richting de motoren om aldaar een Yamaha XT-660 uit te kiezen voor de komende trip. Na kleine versnapering de reis en papieren doorgenomen om vanuit Marrakesh met volle tank de drukke stad te verlaten. Via de R210 naar de voet van de Hoge Atlas gereden om daarna de R208 met leuke bochtjes richting de bekende watervallen van Ouzoud te gaan, alwaar onze Riad zowat tegenaan lag. Natuurlijk eerst een verfrissend biertje om daarna een wandeling langs de watervallen te maken. Hierna de eerste heerlijke maaltijd uit de tajine en nog wat bij gekletst.

DAG 2: 18 september  OUZOUD – SKOURA  320 KM
Na een heerlijke overnachting in Ouzoud na het ontbijt vertrokken voor een lange rit over de Hoge Atlas. Onderweg heerlijke sterke koffie genomen en een fijne picknick met een schitterend uitzicht over de Hoge Atlas. Daarna de weg vervolgd via de prachtige Tichka-Pass en de filmstad Ouarzazate, Het Hollywood van Marokko! Aan het eind van de middag gearriveerd in Kashba “Ait ben Hada”, een schitterend hotel wat meer op een kasteeltje leek.

Dag 3: 19 september Skoura – Gorges de Dades 200 km
helaas dit kasteeltje na het ontbijt verlaten, richting de Dades Vallei. eerst door de schitterende streek van Keelah M’Gouna, alwaar de rozen voor de parfumerie gekweekt worden. Onderweg een afslag genomen richting Alemdoen voor een heerlijk picknick aan de rivier. Hierna de bochtige weg nog iets verder genomen en weer terug om richting Gorges De Dades te rijden. Na een kleine pauze met uitzicht op de mooie rotsformaties naar Hotel de la Vallee gereden.

Dag 4: 20 september Gorges De Dades – Tamtattouchte 200 km
Na het verlaten van het hotel in de Dades kloof eerst verder deze beroemde vallei ontdekt met de heerlijke haarspeldbochtjes. Daarna bij keren eerst een heerlijke koffie genomen om vervolgens de weg terug te nemen naar de Todra kloof. Een schitterende kloof vol met natuurpracht, Vanuit dit natuur spektakel naar onze auberge in Tamtatouchte te rijden. Hier ‘s-avonds onder het eten gastvrij ontvangen met tradionele Marokkaanse muziek.

Dag 5: 21 september rustdag Tamatouchtte
Heerlijk uitgelspen, want vandaag een motorloze dag. Na het ontbijt effe gewandeld om daarna met de Jeep en gids naar de bergen te rijden. Een mooie rustige bergpas gaf schitterend vergezicht. Hierna via slechte offroad weg richting de Grotte Akhiam, bijna een wereldwonder qua natuurschoon. Hierna richting Imilchi, alwaar we precies op tijd waren voor de jaarlijkse SOUK AAM AGDIDOUD N”OUIMGHENNI, oftewel huwelijksfeest alwaar vanuit het hele land naar toe word gereisd

DAG 6: 22 september Tamtetouchte- Merzouga 240 km
Via de terugweg door de Toudra kloof naar de Kasba route richting de Sahara. Tegen de middag werd het steeds heter en met zo’n 40 graden en een warme föhn was het heerlijk om even in de schaduw een lekkere pizza tot ons te nemen in Erfoud. Even buiten Erfoud de berg opgereden om het beeld te zien van Erfoud als woestijnoase. Hierna de warme wind weer ondergaan voor het laatste stuk door de woestijn richting de zandduinen van Merzouga, alwaar het hotel zowat tegen de duinen aanlag.

DAG 7:  23 september Merzouga  – Erg Chebbi 100 km
Een dagje om vrij te kiezen, dus eens een tourke over de Erg Chebbi woestijn gemaakt. Dit is eigenlijk meer voor de echte crosser, maar ach toch maar weer eens van het mulle zand proeven. Een zware tocht, zeker gezien de warmte op de zandvlakte en de zware dikke motorjas. In de late middag weer in hotel, effe gedouched en nog even naar Erfoud voor een mineralen / fossielen werkplaats. Daarna relaxen bij het hotel !

dag 8: 24 september MerzougaZagora 300 km
een lange rit, maar veelal rechte langen weg langs de Sahara. Vooral dus wederom een warme dag om te rijden. Onderweg genoten van een heerlijke picknick en redelijk op tijd bij het prachtige Riad aangekomen. Een heerlijk zwembad was een uitkomst om op te frissen. Daarna nog even de stad ingegaan, maar helaas was de markt al opgeruimd. Na kleine versnapering terug naar hotel voor een heerlijke tajine en nog wat relaxen.

Dag 9: 25 september Zagora – Ait ben Haddou 200 km
Na het ontbijt vertrokken en gelijk op een schitterende weg met leuke bochtjes aanbeland. De parel van Marokko: de Draa Vallei. Het is de grootste oase van Noord-west Afrika en een must voor iedereen die zich wil wanen in de sprookjes van Aladin en Ali Baba en de 40 rovers. Na deze vallei weer aangekomen in Ouazazate, de filmstad van Marokko. Hier hadden vele bekende films hun decor. Nu echter doorgereden naar een pronkstuk uit de filmgeschiedenis nml Kasba “Ait Ben Haddou”., alwaar vele bekende films hun decor hadden. Na een verfrissing in het schitterende hotel met zwembad even de Kasba ingewandeld om mooie plaatjes te schieten. Terug in hotel na kleine relax het avondeten genuttigd en nog paar goudgele rakkers.

dag 10: 26 september Ait Ben haddou – Marrakesh 180 km
Vandaag de laatste rit en wederom over de NW route over de Hoge Atlas. Prachtige omgeving en na de koffiepauze de N9 over de Tizi-n-Tichka pas genomen. Hierna het vlakke gedeelde van Marokko ingereden richting Marrakesh. in de stad een grote drukte en een temperatuurtje van om nabij de 40 graden! Blij dat we in de garage waren om de motor in te leveren. Dit na ruim 1900 km op de teller. Van hieruit met de auto naar onze Riad in de Medina. Heerlijk opgefrist en het beroemde Jemaa el Fna Plein bezocht. Een gezellig drukte en fijne sfeer.

dag 11 27 september; Marrakesh — huis
Na heerlijk te zijn uitgeslapen, de souks en de Medina van Marrakesh bezocht. Gelukkig op de vroeg ochtend niet te druk en te warm, dus heerlijk kunnen rondstruinen tussen de kleuren en geuren van de markt. Hierna lunch in de Riad en richting vliegveld voor de terugreis.