2022 Nepal – India (deel 1)

Nepal – India reis voorwoord

In 2021 werd ik al beetje warm gemaakt door de website van Bikers For india. Een eenvoudige site, maar deze had leuke reizen in Nepal en India en zeker voor die prijs!! Ook vrienden erop gewezen en hierdoor ook Mc Zegveld erop geattendeerd. Zo een tijd lang deze organisatie gevolgd en ook gepolst voor de door hun aangeboden reizen. Corona was nog niet uit het land, zodat reizen nog maar de vraag was. Toch samen met Coos van McZegveld op een avond afgesproken met Siem, een mede-organisator. Dit op donderdagavond 4 november te Hilversum. Hier allebei wel enthousiast geworden en wat info mee  naar huis genomen. Het kriebelde!! Toch was het voorjaar van 2022 geen optie, daar Covid-19 nog zeker daar in Azië een rol speelde. Begin 2022 was ook in deze landen geen beperking meer en daarom besloten om de reis van Kathmandu naar Delhi te boeken. Coos wilde iets eerder en dus de reis andersom nemen. Gelukkig bleek voor de reis in november genoeg liefhebbers te zijn. Dus deze geboekt! Hierna contact gemaakt met de mede-reizigers en op zaterdag 23 juli een ontmoeting gehad. Gerben en John waren er nog niet bij, daar deze nog niet 100% zeker waren. Na deze meeting een groepsapp gemaakt voor de nadere berichtgeving. Wat en hoe alles mee te nemen en hoe verlopen de visa. India is voor visum een lastig land, zeker na de corona, daar een e-visum nog niet bleek te kunnen voor reizen vanuit Nepal. Toch alles nog op tijd kunnen regelen middels bezoek aan Indiase consulaat te Den Haag en de Nepalese ambassade in Amsterdam. Ik was klaar voor vertrek!

Donderdag 27 oktober: Rond 12 uur weggebracht door Pinkie. Binnendoor naar Schiphol met de nodige drukte…stress. Op Schiphol ingecheckt en daar wachtend op de vlucht van 16.15 uur, medereiziger Erwin ontmoet. Het eerste gedeelde van de vlucht bracht ons naar Doha (Qatar). Mondmasker in vliegtuig nog verplicht, maar niemand die zich eraan hield! Daar rond middennacht een drukte op het vliegveld, maar toch tegen de prijs van € 17,= een pilsje kunnen bemachtigen, alvorens op de verdere vlucht te kunnen overstappen.  Rond 02.30 uur boarding en met nog een korte vlucht van ong. 4 uur in Kathmandu (Nepal) aangekomen.

Vrijdag 28 oktober: Rond 10.00 uur ’s-Ochtends aangekomen in Kathmandu. Daar vrij snel door de douane, daar mijn visum al geregeld was in Nederland. Erwin had wat meer problemen en kon na een uurtje eindelijk door de douane. Zelf had ik net een taxi geregeld, zodat we snel de luchthaven konden verlaten naar het hotel. Echter er waren meerder Hotel Thamels te vinden in deze wijk. Dus bellen.. Eindelijk zo rond 12 uur hadden we het gevonden en zagen we direct de mede-reizigers Gerben, John, Koen en Frans. Toch maar eerste een lekker pilsje gevat en even bijkomen van de vlucht. Hierna even door de wijk Thamel gewandeld om vervolgens met zijn allen uit eten te gaan, om daarna heerlijk weer in slaap te kunnen vallen.

Zaterdag 29 oktober: Heerlijk uitgeslapen en lekker ontbijtje genuttigd. Hierna even wat geld gepind en tegen 10.00 uur met de voltallige groep en de afscheidsgroep met busje eerst naar de Swayambhu Stupa. Dit perfect geproportioneerde monument stijgt door een witgekalkte koepel naar een vergulde torenspits,van waaruit vier iconische gezichten van Buddha uitkijken over de vallei in de windrichtingen. Hierna in Westerse richting naar het Amideva park gelopen, alwaar drie enorme gouden glanzende beelden van  Sakyamuni Buddha, een vierarmige Chenresig en Guru Rinpoche staan. Daarna een lekkere koffie met koek en wachtend op de bus naar de Boudhanath Stupa. Na deze bezichtiging en wandeling over het plein met de bus naar het Patan Durbur Square. Hier wat rondgekeken en tal van foto’s gemaakt. Daarna om 16.00 uur retour naar hotel, om nog even door Thamel wijk gewandeld om te shoppen. ’s-Avonds met eigen groep uit eten gegaan met aansluitend een pilsje, om dan in bed te duiken.

Zondag 30 oktober: Rond 09.00 uur ontbijtje om daarna met Siem, Koen en Erwin naar het Koninklijk Paleis te wandelen. Siem wist de kortste weg, ondanks dat onze GPS iets anders vertelde. Na een mooie omweg bleek het paleis gesloten, dus maar doorgelopen naar “Garden Of Dreams”. Hierna met Koen en Erwin een heerlijk Koreaanse Lunch genomen. Rond 13.00 uur met de taxi naar de Royal Enfield garage om de motoren op te halen. Dit verliep niet zo lekker, zodat niet alle motoren op tijd gereed waren met de onderhoudsbeurt. Om half 4 toch maar besloten om met Gerben, John, Erwin en David naar het vliegveld te rijden om alsnog de benodigde papieren te regelen. Helaas was hier net alles gesloten! Dan maar naar Hotel, door de drukke stad en na lekker pilsje, heerlijk opgefrist om daarna, zonder Koen en Frans uit eten te gaan. Na de koffie gaan inpakken voor vertrek de volgende dag.

Maandag 31 oktober: Vandaag vroeg op en na het ontbijt zo snel mogelijk naar het vliegveld gereden voor de Custumor Papers. Bureaucratie is hier enorm! Tot 14.30 bezig geweest en nog niet iedereen door de registratie. Besloten om met Erwin, John en Gerben door te rijden. Eerst door de drukte van Kathmandu, daarna bijna onbegaanbare weg met veel verkeersdrukte. Chitwan National Park was al niet meer haalbaar. Besloten om naar Hotel Holiday Home te rijden. Onderweg raakten we Gerben kwijt, die later bleek wat pech met de motor te hebben. Koen en Frans kwamen gelukkig ook iets later aan na hun Customer Papers vertraging.  Met de laatste uurtjes in het donker te rijden, met tegenliggers zonder licht en wandelaars en koeien een gevaarlijke onderneming. Gelukkig met zijn allen veilig aangekomen en heerlijk gegeten alvorens het bed in te duiken. Het hotel had een prachtig uitzicht, maar met bagage was het een flinke klimpartij ( Gelukkig hulp van de hotel medewerkers).

Dinsdag 1 november: Uitgeslapen en ontbijt met om 09.00 uur vertrek naar Ramnagar. Dit samen met Koen, Frans en Erwin. Gerben, John en Dave gingen eerst naar een motorreparatie . Na een kort ritje van ong. 100 km., hier eerst bij een verkeerd hotel ingecheckt, maar na een belletje met Siem toch ons Rhino Resort gevonden. Na de lunch met zijn viertjes een Safari door het National Park Chitwan gemaakt. Eigenlijk her niets gezien, als een krokodillenfarm. Terug bij het resort gingen Erwin, Koen en Frans terug naar de rivier om Rhino’s te spotten. Echter ik bleef en tijdens een pilsje liepen de Rhino’s door het dorp. Dus op de scooter met resort medewerker deze gaan spotten! Prachtig dat die beesten gewoon hier rondliepen! Hierna terug bij het resort om wat te eten en gelukkig waren Gerben. John en Dave ook inmiddels daar aangekomen. Met een bounty als toetje nog even bijgekletst om daarna de kamer op te zoeken.

Woensdag 2 november: Eerst lekker uitgeslapen. De rest ging op wandelsafari, maar ook zij hadden niet veel gezien. Ook Frans had dit overgeslagen. Hierna met zijn allen ontbijtje genomen en rond 09.30 uur vertrokken naar Pokhara. Veelal slecht wegdek, alwaar Gerben 1x keer viel, maar gelukkig geen letsel of schade. Rond 15.30 uur in Moonlight resort aangekomen. Daar opgefrist en snel naar het politiebureau gereden voor een permit naar de Lower Mustang. Veel papierwerk en pasfoto’s benodigd, maar gelukkig voor sluiting alles kunnen regelen. Terug in resort, wat lekker hapjes en een verfrissend biertje genomen. Daarna in de voege avond naar een Koreaans restaurant met zijn allen. Zelf daarna nog een kleine wandeling door Pokhara gemaakt met een bezoek aan café Paradiso, alwaar een bandje speelde. Niet druk, dus gelijk maar het bed opgezocht.

Donderdag 3 november: Vroeg op en na het ontbijt de bagage in de volgauto gedeponeerd. Immers Siem had voor enkele dagen een truck geregeld voor zijn eigen vervoer en onze bagage. De eerste 60 km was een mooie weg, met uitzicht op de Annapurna (8091 m). De laatste 40 km was hectisch offroad rijden. Even wennen om door diepe kuilen, water en over losse stenen te rijden. Toch redelijk op tijd in Tatopani Hotel White Mountain aangekomen. Eenieder ging hier door naar de Hot Spring voor een heerlijk bad. Zelf heerlijk onder de douche opgefrist en wat gewandeld. Hierna met zijn allen gegeten en daarna de kamer opgezocht.

Vrijdag 4 november: Vroeg op en na ontbijt wederom veel offroad (60km). Bij een Dutch Bakery heerlijk gelunched, om vandaar verder te crossen naar Kagbeni. Hier ingecheckt bij het Jac McDonalds hotel/restaurant. Daarna met Erwin het klooster bezocht en even door de nauwe straatjes van Kagbeni gewandeld. . s-Avonds hier een Happy Meal genomen met aansluitend koffie met appeltaart voor John z’n vrouw (jarig) en vervolgens na enkele pilsjes de kamer opgezocht.

Zaterdag 5 november: Wakker geworden met mooi uitzicht op de witte toppen van het Annapura gebergte. Hierna via een mooie weg naar Muktinat gereden. Volgens de Tibetaans-boeddhistische traditie mediteerde Guru Rinpoche, ook bekend als Padmasambhava , de grondlegger van het Tibetaans boeddhisme hierop weg naar Tibet in Muktinath . Samen met Gerben en Dave hier koffie gedronken, wachtend op de anderen die de klim maakten in de ijle lucht op bijna 4000 m. hoogte. Hierna de terugweg via Kagbeni met heerlijke lunch in het Mustang Resort ( chowmie en cola) Daarna offroad afdaling met vele bussen en lastige hindernissen. In Tatopani wederom in hetzelfde White Mountain hotel gedouched, gegeten en op tijd naar bed.

Zondag 6 november: Na de pannekoeken als ontbijt, wederom een stevige offroad rit naar Pokhara. Even voor deze stad naar een lange hangbrug over de Kusma Gyadi-brug (344 meter lang, 117 meter boven de Modi-rivier). Hier met de motor overheen gereden en daarna aldaar wat lekkere snacks genomen( samosa broodjes). Hierna naar stad via een binnendoor weg langs de kabelbaan en de paragliders. In de stad eerst de motoren laten wassen. In het Moonlight Resort opgefrist en de vuile was afgegeven. Met Erwin, Gerben en John naar Restaurant voor een BBQ diner om daarna de hotelkamer weer op te zoeken. Hier een slechte nachtrust door draaiende generator van naastgelegen hotel.

Maandag 7 november: Alvorens het ontbijt te nuttigen, bij de receptie gevraagd voor andere kamer (ivm lawaai) . Hierna met Siem op de motor naar diverse bezienswaardigheden van Pokhara. Als eerste naar  de World Peace Pagoda en daarna met lange hoge klim naar het Statue of Lord Shiva, Pumdikot. Hierna afgedaald naar de motoren om vervolgens Devi’s Fall te gaan bekijken, alsmede de Gupteshwor Mahadev Cave. Deze is te betreden middels een schitterende wenteltrap. Rond 15.00 uur terug, andere kamer gekregen en schone was ontvangen. Daarna heerlijk wat momo’s genuttigt, gedoucht en wat gaan shoppen in de stad. Daarna met zijn allen uit eten gegaan en na een kleine stroomstoring in het hotel de oogjes gesloten.

Dinsdag 8 november: Vroeg op en na het ontbijt de bagage weer op de motor geladen en vertrokken naar Butwal. Eerst veelal slecht wegdek , maar daarna mooi bochtenwerk door de bossen. Butwal is best grote stad, en wederom verkeerd hotel (Lacoul) genomen. Moesten dus iets verder naar Lacoul Inn dus! Een somber donker hotel, met wel een keurige kamer, maar na het diner snel het bedje ingedoken.

Woensdag 9 november: Vroeg op , immers een lange dag tegemoet. Allereerst naar de geboorteplaats van Boeddha; Lumbini Deze plaats ligt in het zuiden van Nepal aan de grens met India. Het is de geboorteplaats van Gautama Boeddha, de stichter van het Boeddhisme, Op dit terrein tevens grote tempels uit diverse andere landen te bekiijken. Na dit bezoek terug naar hotel voor de bagage op te laden en naar de grens van India gereden. Hier in Sunauli bij de immigratie kwamen we een Nederlandse filmploeg met Floortje Dessing tegen. Aan de drukke grens wat gegeten en wederom veel papierwerk bij binnenkomst van India. Hierna nog lange weg te gaan en was inmiddels als 15.00 uur. Wederom dus in gevaarlijk donkere weg gereden en door de donkere smalle straatjes van Basti gekronkeld. Bij aankomst Hotel geen bier? Met Gerben toch wat bier kunnen scoren en besloten om in naastgelegen hotel op dakterras te gaan eten. Ons hotel was immers armoedig te noemen. Met nog een pilsje op de kamer toch heerlijk in slaap gevallen.

———>>naar Deel 2 ….vervolg